MESTERSÉGES INTELLIGENCIA

A mesterséges intelligencia alkalmazásai

mesterséges intelligenciának (MI) számtalan definíciója létezik. Én a Digitális Tankkönyvtár alapján a következőt használom: a mesterséges intelligencia egy gép vagy program által megnyilvánuló intelligens tudat.

Ezen az oldalon a teljesség igénye nélkül gyakorlati alkalmazási lehetőségeket gyűjtöttem össze. A “lehetőség” szó hangsúlyos, gyakran ezek még csak kísérleti fázisban vannak, de már kecsegtető eredményeket hoztak.

Szakemberek szerint az egészségügy az egyik olyan terület, ahol bőven profitálhatunk a mesterséges intelligencia alkalmazásából. A Qubit.hu-n év elején jelent meg egy hír, mely szerint egy MI-n alapuló találmány forradalmasíthatja a mellrákszűrést.

Az algoritmust a Google Health és a londoni Imperial College fejlesztette ki. Öntanulás útján tökéletesítették a mammográfiai eredmények olvasását. Olyan szintűvé fejlődött, hogy még a szakorvosokat is lekörözte, sokkal biztosabban állapította meg a helyes diagnózist. Nem kell félni attól, hogy a találmány elveszi az orvosok munkáját. A cikk szerint inkább segíti őket hivatásuk minél tökéletesebb ellátásában.

A rákszűrések során a tudósok úgynevezett képfelismerő technológiát használnak.

Nemrég egy új antibiotikumot fedeztek fel egy mélytanulásos algoritmus segítségével. A kutatók szerint az MI használata hozzájárulhat az új antibiotikumok előállítási költségeinek csökkenéséhez.

A gépi tanulásról bővebben itt olvashatsz.

Holland kutatók által kifejlesztett neurális háló nemrég bolygónkra veszélyes aszteroidákat fedezetett fel. Ezeket a NASA szakemberei is észlelték már, de ők nem veszélyes kategóriába sorolták ezeket.

A számítógép szerint az égitestek pályájuk és méretük jelentenek veszélyt a Földre, de becsapódásuk még sokára várható.

A mesterséges intelligencia kutatások egyik zászlóshajója az önvezető jármű. Itt a rendszernek szüksége van adaptációra és önálló döntések meghozatalára. Ezzel kapcsolatban egy izgalmas kérdés, hogy a tudósok még nem teljesen értik, miért hoz meg az algoritmus bizonyos döntéseket. Kihívás, hogy a környezetben számtalan információt kell elemezni.

Vezetés során előfordulhatnak váratlan események is, mikor az algoritmusnak döntést kell hoznia. Önvezető járműveknél is alkalmaznak képfelsimerő technológiát, akárcsak a gyógyászatban.

Végül, de nem utolsó sorban megemlíteném a Netlife Robotics fő tevékenységét is, a voicebotok fejlesztését. A voicebot tulajdonképpen élőszóban irányítható chatbot. Ennek hátterében a beszédértés és -szintézis áll. Kiegészülhet képfelismeréssel, robotikával is.

Ez a rendszer olyan helyen alkalmazható, ahol nagy számban kell rutin kérdéseket megválaszolni. Világszerte egyre inkább terjed az ehhez hasonló megoldások száma. Északi szomszédunknál már használnak egy Pepper robotot a Tatra bankban. Hazánban a Supershop kezdte el alkalmazni az általunk fejlesztett Super Pepper nevű rendszert.

Természetesen, mint minden újdonság, a mesterséges intelligencia is okoz némi félelmet. Sokan tartanak attól, hogy a robotok majd elveszik a munkánkat. Erre legjobb ellenérv a géprombolások kora, mikor a gépek elkezdték forradalmasítani a textilipart.

Super Pepper nevű humanoid robot láhtató a Jövő Áruházában.

A technológia átalakította világunkat, de az emberek munkáját továbbra sem vették el. Új munkahelyek jöttek létre, valószínűleg a robotika és MI előrahaladásával is ez lesz a helyzet. Olyan állások és munkakörök jelennek meg, amelyről korábban még senki se hallott.

Cégünknél például a robot szövegíró egy ilyen pozíció.

Végezetül, itt egy érdekes blogbejegyzés Magyarország mesterséges intelligencia stratégiájával kapcsolatban.

Források és további érdekességek:

Gubán, Miklós: Mesterséges intelligencia, Digitális Tankkönyvtár

Bodnár, Zsolt: A GOOGLE MÁR JOBB A MELLRÁK SZŰRÉSÉBEN, MINT AZ ORVOSOK, Qubit.hu

hvg.hu: Veszélyesnek tűnő aszteroidákat talált a mesterséges intelligencia, nekünk csapódhatnak

TATRABANK.SK: My name is Pepper, I’m the first humanoid robot in Tatra banka branch

Mi a mesterséges intelligencia jövője? – Beszélgetés Dr. Jelasity Márkkal | egyetem tv | Tande