Ismerd meg Peppert!

Pepper robot bemutatása

Pepper robot egy 120 centiméter magas humanoid, ügyfélszolgálatos robot. A hardvert a Softbank Robotics gyártja, mely a világ egyik legnagyobb robotikai vállalata. Alap hardver egy kis adatbázisú szoftverrel van ellátva. Peppert a Softbank kizárólag fejlesztőknek értékesíti világszerte. Magyarországi viszonteladó és fejlesztő a Netlife Robotics. A cég egy olyan voicebotot fejlesztett ki a robotnak, mely segítségével magyarul is képes beszélgetni. Tehát képes a magyar nyelvű ember-robot inetrakciókra.

Pepper robot

A robotot már világszerte alkalmazzák repülőtereken, kávézókban, áruházakban, bevásárlóközpontokban és még sorolhatnám. A COVID járvány óta egyre népszerűbb lett az egészségügy számára is. Magán klinikán Budapesten is használták már 2020 tavaszán. Ez utóbbi a Netlife Robotics és a Budai Magánorvosi Centrum közös projektje volt. A robot a rendelőbe érkező páciensek közül egy kérdőív segítségével kiszűrte a valószínűsített fertőzötteket.

Fizikai felépítés

A robot beépített arcfelismerő és arckövető funckióval is rendelkezik. Ehhez is fejlesztett szoftvert a Netlife Robotics. A robot két kamerával rendelkezik, egyik a szájában, másik pedig a homlokán, középen található. A robotban mélyésgérzékelő és távolságmérő is található, valamint több szenzorral is ellátták, melyek az érintést érzékelik. Ilyenek például a feje búbján, a kézfejében, illetve a lábában is található több helyen. Programozható, hogy Pepper ezen érzékelők megérintése esetén hogyan reagáljon, milyen mozdulatokat végezzen, mit mondjon, akár magyar nyelven is.

Pepper, az ügyfélszolgálatos és szociális robot

Pepper robot a Netlife Robotics csapatával együtt már több rendezvényen is részt vett, szerte az országban, sőt külföldön is. Egy másik cég pedig Budapesten egy kávézóban is használ Pepper robotot. Természetesen Pepper nem tud kávét felszolgálni, hiszen kezeit csak gesztikulálásra tudja használni. Ezért mondjuk, hogy Pepper ügyfélszolgálatos és szociális robot, hiszen nagy előnye a beszéd és információnyújtás, mág kávéházi környezetben is.

Peppert használják okatatási és kutatási célokra is. Németországi fejlesztőcég már több idősotthonba is bevezette a robotot. A robot az autizmussal élőknek is segítséget nyújthat a szocializáció gyakorlásában. Angliában épp kicsit fordított a helyzet: egy autizmussal élő tizenéves fiú ír programokat  Southend-on-Sea város szociális robotjához.

Pepper a kultúrában

Pepper robot már a filmművészetben is debütált. A Szia, A.I.! című filmet itthon is bemutatták. Ebben a robot az idős Sakura nagyi új robot társaként lép színre. A nagyi célja, hogy valakinek mesélhessen, a Peppert azonban nem érdeklik az idős asszony által felhozott témák. A film bemutatóján a Toldi moziban még Pepper is megjelent, “személyesen”.